0

Hormony to substancje wydzielane przez gruczoły dokrewne, specjalne komórki obejmujące przysadkę mózgową, szyszynkę, grasicę, gardziel, nadnercza i trzustkę. Hormony te krążą po organizmie poprzez krwiobieg docierając do tkanek i narządów, gdzie biorą udział w wielu procesach, jakie mają miejsce w naszym organizmie.

Regulowanie poziomu hormonów.

Do optymalnego funkcjonowania organizmu niezbędne są wszystkie rodzaje hormonów, jednak szczególnie ważne są insulina, hormon wzrostu, prolaktyna, hormony tarczycy czy kortyzol. W każdym przypadku, gdy hormon ma poziomy powyżej lub poniżej tych uznanych za niezbędne, organizm może zareagować negatywnie do punktu rozwoju zaburzenia równowagi hormonalnej, które zostaną przepisane przez lekarza po przeprowadzeniu serii badań. Dlatego regulacja poziomu hormonów jest niezbędna, a jednym z najprostszych sposobów, aby to zrobić jest poprzez składniki, które spożywasz. Oto 5 najbardziej polecanych artykułów spożywczych, które pozwolą to osiągnąć.

Brokuły.

To warzywo jest jednym z najbardziej polecanych przez ekspertów, jeśli chodzi o pomoc organizmowi w utrzymaniu optymalnego poziomu hormonów. W tym przypadku brokuły są szczególnie ważne, jeśli chodzi o estrogen, ponieważ poprawiają zdolność wątroby do metabolizowania tego typu hormonu. Estrogeny to żeńskie hormony płciowe, które są produkowane przez jajnik i nadnercza. Ich funkcją jest przede wszystkim zapewnienie prawidłowego funkcjonowania kobiecego układu rozrodczego poprzez pomoc np. w regulacji owulacji i zapłodnienia. Estrogeny są również zaangażowane w tworzenie kolagenu, w ochronę kości i w regulację poziomu cholesterolu we krwi, aby wspierać optymalne ciśnienie krwi.

Brokuły są więc jednym z najbardziej odpowiednich warzyw do regulacji estrogenów. Dodatkowo pomaga w przypadku testosteronu u mężczyzn, który jest niezbędny do utrzymania kości i mięśni w dobrym stanie, pomocy w produkcji spermy i białych krwinek czy w nastroju. Jest to możliwe dzięki zawartości żelaza, wapnia, cynku, witaminy B i przede wszystkim potasu. Ponadto spożywanie tego warzywa ma również inne pozytywne skutki, takie jak jego zdolność antyoksydacyjna.

Orzechy.

Eksperci w dziedzinie zdrowia zalecają włączenie do diety każdego rodzaju orzechów, ponieważ mają one wiele korzyści dla organizmu. W przypadku orzechów włoskich warto podkreślić ich zawartość Niezbędnego Nienasyconego Kwasu Tłuszczowego Omega-3, rodzaju składnika odżywczego, który nie jest wydzielany przez organizm i można go uzyskać jedynie poprzez spożywanie niektórych pokarmów, w tym jaj, tłustych ryb i siemienia lnianego. W przypadku hormonów orzechy włoskie pomagają regulować poziom melatoniny, hormonu snu, aby pomóc Ci lepiej spać i uzyskać wysokiej jakości odpoczynek. Spożywanie tego orzecha wiąże się również ze wzrostem poziomu serotoniny, której główną funkcją jest wpływ na nastrój. Inne korzyści wynikające z rutynowego spożywania orzechów to poprawa ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL, a także redukcja stresu i zmniejszenie apetytu dzięki ich zdolnościom sycącym.

Figi.

Jest to jeden z owoców, który najlepiej wykorzystać w diecie, gdyż nie tylko można spożywać jego miąższ — którego zawartość błonnika sprawia, że jest on doskonałym pożywieniem dla osób cierpiących na zaparcia lub inne problemy trawienne — ale również jego liście można wykorzystać w formie naparu, który dostarcza organizmowi flawonoidów i szeregu kobiecych hormonów. Chociaż figi są korzystne dla całego układu hormonalnego, to szczególnie związane są z macicą. Jego korzyści obejmują pomoc w regulacji cyklu miesiączkowego, poprawę dyskomfortu, który pojawia się w okresie menopauzy i pomoc w leczeniu innych schorzeń związanych z macicą.

Drożdże piwowarskie.

Karma ta jest pozyskiwana z procesu fermentacji jęczmienia, a jej zawartość odżywcza obejmuje różne witaminy z grupy B, a także białka i minerały pochodzenia roślinnego, takie jak fosfor, potas, żelazo i cynk. To właśnie ten ostatni minerał działa jako naturalny regulator hormonów organizmu, a w szczególności pomaga w syntezie hormonów tarczycy — biorących udział w procesie metabolicznym — męskiego testosteronu i progesteronu. Progesteron to kolejny rodzaj żeńskiego hormonu płciowego, podobnie jak estrogen, który wspomaga cykl miesiączkowy, implantację zarodka i ciążę. Oprócz pomocy w regulacji różnych hormonów, spożywanie drożdży piwowarskich ma również inne pozytywne skutki dla organizmu, takie jak pomoc w leczeniu trądziku, eliminowanie toksyn z organizmu oraz pomoc we wzroście włosów i paznokci, które są silniejsze i bardziej błyszczące.

Soja.

Składnik ten można spożywać na wiele sposobów, od kiełków przez mleko po chleb. Soja jest godna uwagi ze względu na zawartość naturalnych roślinnych estrogenów znanych jako fitoestrogeny, których korzyści obejmują pomoc w zmniejszeniu dyskomfortu doświadczanego podczas menopauzy i regulację poziomu estrogenów w organizmie. Ponadto jej spożywanie ma również inne pozytywne skutki dla organizmu, jak np. zapobieganie i poprawa dyskomfortu trawiennego, takiego jak zaparcia, nudności czy epizody biegunki. Tofu i edamame to jedne z form spożywania soi, które w ostatnich latach stały się najbardziej modne.

Dariusz Furtek

Grafitti jako element dekoracyjny domu.

Previous article

Jak nauczyć się programować? Podstawowe kroki dla początkujących

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.